Ur Borås Tidning 2006-08-13

TEXT & FOTO: INGEMAR BRINK

Laka, baka, mala …

Laka, baka, mala, separera, kärna, stöpa ljus, lövsåga, göra hängrännor... Mängder av sysslor och hantverk visades på 33:e Hemslöjd i byn i Ödenäs. Och så naturligtvis bastabinne, här i detta hantverks huvudstad.

En riktig publikmagnet är Ödenäs varje år i augusti. Bilarna ordnas i prydliga rader på parkeringsfälten. Runt tusen besökare kom i år.
– En del kommer för att se hantverk, framför allt vår specialitet bastabinne. Hemslöjd i byn har också blivit något av hemvändardag för Ödenäsbor i förskingringen. Och så kommer en del för att se miljön i TV-serien Hem till byn, säger Kersti Ingeborn.
Hon har bara missat en Hemslöjd i byn, den första.

Radiomannen Claes Astin från Skaraborg hade kallats in som kåsör och underhållare. Han var obefogat bekymrad över språket i Ödenäs. Skulle hans historier förstås? Men visst är det klar och ren, gönnomatudelir västgötska som talas här!
Mjölk för smörtillverkning fick också hämtas långväga. Från Ljurhalla. Mjölkkor finns inte längre i Ödenäs. och Ingemar Pettersson Stig och Gun Einarsson hade verkligen fart på separator och smörkärna.
– Färdigt är smöret när kärnan börjar hoppa, förklarade Ingemar Pettersson. Ewald Johnsson manövrerade rutinera bakspaden i köket. Lennart Karlsson stöpte ljus med schvung.
– Ljusen får aldrig bli kalla, det är viktigt, förrådde han. Håkan Johnsson malde på månghundraårig handkvarn – och kunde berätta att detta urgamla malsätt fick renässans under kriget.

–Med handkvarn kunde malas utan kuponger. Det lockade en del, säger han.

Inga-Lill Hansson prövar på att mala med handkvarn. Håkan Johnsson håller koll.

Ingrid och Karl-Erik Andreasson hör till dem som visade bastabinne. Men här syntes också udda användning av bastaprodukter. Sommarhatt och hunnekass. Kasse för hunden.
Hans Högberg visade hur hängrännor i trä tillverkas - och skickar en fråga som han undrat över till BT-läsarna:
– När började hängrännor användas?

Och på Hemslöjd i byn kunde nu hängrännor verkligen behövas. För när kantor Gunilla Olausson spelade i kyrkan öppnade sig himlen.
Hantverkarna var fler än de här nämnda, men har blivit färre med åren. Naturlig avgång. Men visst visas här hantverk och sysslor i bredd. Här vårdas hantverkstraditioner.

Med årets stipendium till Eva Wieselgren uppmärksammades ett verkligt modernt hantverk: broderi på det världsvida nätet. Med stipendiet vill hembygdsföreningen uppmärksamma den ypperliga insats hon gör med Ödenäs hemsida, ja även för hemsidan för Centrum för bastabinne.

Copyright Text & foto: Ingemar Brink. Publicerat med tillstånd av artikelförfattaren.